Nem egy hagyományos tornaóráról van szó, ahova elmegyünk, edzünk, megizzadunk, majd lenyújtunk. Amikor valaki ezt a „mozgásformát” végzi, akkor az egy külső szemlélő számára nem látványos, sőt nem is fogja észrevenni, hogy az intim izmainkat tornáztatjuk éppen. Nem egy olyan izomműködést kell elképzelni, mint például a bicepsznél, amely az alkarcsontot mozgatja a felkarcsonthoz képest. Itt nem a hagyományos értelemben vett mozgásról van szó, ahol a mozgásrendszerünk passzív elemeit, azaz a csontokat mozgatjuk az aktív izmokkal. Sokkal inkább mélyen elhelyezkedő izmokkal dolgozunk, amelyeknek szerepe a kismedence anatómiai épségének, egészségének fenntartása.

Hajlamosak vagyunk elveszni a sok hangzatos kifejezés között, mivel az intimtornának több szinonimája is ismert, mint például a gátizomtorna, medencefenék tréning, medencealap tornája, Kegel gyakorlatok, intim izmok tornája, vagy angolul rövidítve PFMT (Pelvic Floor Muscle Training). Ezek mind ugyanazt jelentik.

Sokan kerestek már fel ehhez kapcsolódó panaszokkal. A torna számos problémára jelenthet megoldást, leggyakrabban gyenge gátizomzattal és inkontinenciával (vizeletvisszatartási képtelenség) jelentkeznek a kliensek, fiatal, terhesség előtti, vagy szülés utáni állapotban, illetve időskori vizeletcsepegéses panaszokkal egyaránt. Láthatjuk, hogy ezek alapján a hölgyek bármely életkorban, életszakaszban érintettek lehetnek, mind más és más okok miatt. Szintén gyakran keresnek fel kismedencei szervi süllyedéssel, akár inkontinenciával társulva, de a süllyedés önálló tünetként is előfordulhat. Ezeken kívül a módszer megoldást jelenthet számos egyéb panaszra, mint például tág hüvely, szexuális problémák, menopauza tünetei, menstruációs görcsök, vagy akár aranyér kezelésére is szolgálhat. Kismedencei műtét utáni rehabilitáció céljából is ajánlott lehet végezni a gyakorlatokat. Fontos, hogy meglévő panasz, betegség esetén konzultáljunk kezelőorvosunkkal, kérjünk szakorvosi javaslatot arra vonatkozóan, hogy ajánlja-e az intimtorna foglalkozás megkezdését. Azt se felejtsük el, hogy az eredményhez sok idő, és gyakorlás szükségeltetik, akár 3-4 hónapba is beletelhet, mire változást észlelünk. Ahhoz, hogy az eredmény tartós legyen, bele kell építenünk a mindennapjainkba a tornát. Egyes gyakorlott „intimtornászok” például a reggeli munkába járáskor buszon ülve is gyakorolhatják. Időbeosztás szempontjából abszolút hatékony, és könnyebben rendszeressé lehet így tenni a tornát. Ha elég kitartóak vagyunk, meglesz a sok munka gyümölcse.

Fontos, hogy megfelelő szakembertől sajátítsuk el a módszert, mert a helytelenül végzett gyakorlatokkal árthatunk is. Ne hagyatkozzunk barátok vagy ismerősök tanácsaira, mert sok tévhit kering a köztudatban! Még akkor is, ha csak segíteni akarnak, lehet, hogy olyan tanácsot fognak adni, amelynek hitelessége szakmai szemmel ma már teljesen elavult.

Ha részletesebben érdekel a téma, akkor ajánlom figyelmedbe az alábbi gombot:

Kamilla

By Kamilla

Gyógytornász-fizioterapeuta és jógaoktató

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz adataid kezeléséhez. Erről részletesen az Adatkezelési tájékoztatóban olvashatsz, melyet a lenti linkre kattintva érsz el.