Munkám során sokat beszélek hölgyekkel, amikor is felmerül a gátizom-téma. Akár terhesség/szülés kapcsán, kismedencei műtétet követően, inkontinencia, vagy hormonváltozás esetén beszélgetünk róla, és elmondják a panaszaikat, hogy mit tettek ellene, mit javasolt a barátnőjük vagy szomszédjuk. Mindig tudakozódjunk hiteles forrásból, hiszen a téveszmékkel sokat árthatunk magunknak, és másoknak egyaránt. Sok téves információ kering a köztudatban, amelyekből néhányat ebben a bejegyzésben tisztázni szeretnék.

1.

Sok középkorú és idős pácienstől és ismerőstől hallottam már, hogy azt tanácsolták neki, hogy vizeletürítés közben végezzen gátizomösszehúzásokat, tartsa vissza a vizeletét, majd engedje el, mert ettől erősödni fognak az intim izmai. Ez ez elmélet már régen megdőlt, bebizonyították, hogy ez a fajta tevékenység ártalmas, mivel így beleavatkozunk egy idegrendszer által szabályozott, jól működő vizelési sémába. Kérlek, ilyen fajta gyakorlatot ne végezz.

2.

Sokan úgy vélik, hogy a vizelet tartogatása erősíti a gátizmokat, még akkor is, ha már van vizelési ingerünk. Tévhit! Az idegrendszer azért jelez neked, hogy menj ki a mosdóba, mert itt az ideje kimenned a mosdóba. Ne terheld meg a hólyagodat azzal, hogy megvárakoztatod, és ezáltal túltöltődjön!

3.

Néha a nyilvános női mosdókban hallani, hogy sokan sietnek, és préselnek, szinte kinyomják a vizeletüket. Ne tedd! Lazíts, engedd ki a vizeletet olyan tempóban, ahogy az a testednek jó. A túl erős hasűri nyomás, préselés ártalmas lehet!

4.

Lehet, hogy nem gondoltad volna, de az intimtorna férfiaknak is szükségessé válhat, ugyanis nekik is vannak gátizmaik, amikkel akadhat problémájuk például prosztata, vagy erekciós zavarok kapcsán.

5.

Ne keverjük össze a jógát az intimtornával. Sok jógaoktató videóiban látom, hogy egyes ászanák végzését ajánlják a gátizmok megerősítéséhez, mint például a medenceemelést (setu bandhasana) vagy a farizomszorítást. Ezzel más izomcsoportokat erősítünk, így kérlek ne dőlj be. Félre ne érts, a jógát egy nagyon jó mozgásformának tartom, csak legyünk tisztában, hogy mit miért végzünk.

6.

Egy kedves ismerős mesélte, hogy elmondása szerint olyan intimtorna foglalkozáson vett részt, ahol le kellett vetkőznie anyaszült meztelenre, és az egész csoport így tornázott. Nos, ehhez annyit tudnék hozzáfűzni, hogy az intimtornának nem azért ez a neve, mert intim körülmények között tornázunk, hanem azért, mert az intim izmainkat edzük. Kételkedem abban, hogy a mesélő tényleg egy átlagos gátizomtorna foglalkozáson vett részt, lehet, hogy véletlenül összekeverte valamivel, vélhetőleg itt másról volt szó…

Remélem hasznosnak találtad az olvasottakat. Ha igen, oszd meg bátran az ismerőseiddel.

Kamilla

By Kamilla

Gyógytornász-fizioterapeuta és jógaoktató

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz adataid kezeléséhez. Erről részletesen az Adatkezelési tájékoztatóban olvashatsz, melyet a lenti linkre kattintva érsz el.